Is het slecht om groene tomaten te eten?

Groene tomaten: kun je die opeten of niet?
Getty Images

Kun je groene tomaten opeten of niet? En hoe zit het met groene aardappelen? Pascalle Stijger, voedingsexpert bij het Voedingscentrum, geeft antwoord!

Pascalle Stijger, voedingsdeskundige:

Tomaten zijn groen als ze nog niet volledig rijp zijn. In groene, onrijpe tomaten zit de stof tomatine. Dit is een natuurlijk gifstof die in grote hoeveelheden gevaarlijk kan zijn. De een is gevoeliger voor tomatine dan de ander. Te veel tomatine kan leiden tot misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree. In ernstige gevallen kunnen bewustzijnsverlies, ademhalings- of hartproblemen ontstaan. Maar dit gebeurt alleen als je uitzonderlijk veel tomatine binnenkrijgt.

Het is verstandig om alleen tomaten te eten die goed rijp zijn. Tijdens het rijpen verdwijnt de tomatine namelijk uit de tomaat. Bewaar tomaten buiten de koelkast. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak minder. Het velletje om de tomaat beschadigt door de kou, waardoor ze sneller bederven.

Lees ook: Uien bewaren? Zo kun je dat het beste doen

En hoe zit het met groene aardappelen?

Als aardappelen groene plekken of uitlopers hebben, dan zit er een stof in die op tomatine lijkt, solanine genaamd. Ook dit is een natuurlijke gifstof die vergelijkbare nadelige effecten kan hebben. Het ontstaat in aardappelen onder invloed van licht.

Door aardappels op een donkere, droge plaats te bewaren, voorkom je de vorming van groene plekken en uitlopers met grote hoeveelheden solanine. En heeft een aardappel toch groene plekken, uitlopers of beschadigde plekjes? Schil ze dan en snijd de uitlopers ruim weg. Nieuwe, verse aardappelen kun je wel met schil eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.