8 tips om je slaapkamer veilig en comfortabel te houden

Houd rekening met je slaapkamerinrichting als je ouder wordt

Glimps van een netjes opgeruimde slaapkamer vanachter een openstaande deur
Getty Images

Je slaapkamer is een plek waar je relaxt en tot rust komt; een plek met een warme en ontspannen sfeer. Maar als je ouder wordt, gaan comfort, gemak en veiligheid ook een grote rol spelen. Acht tips voor een veilige, geriefelijke slaapkamer die ook nog eens makkelijk schoon te houden is.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En je wil niet door een ongelukkige val in het ziekenhuis belanden. Toch gebeurt dat wel vaak: de meeste valincidenten gebeuren volgens het CBS in de slaapkamer, gevolgd door de woonkamer. Een zorgvuldig ingerichte slaapkamer vermindert de kans op vallen of andere ongelukken. Dat betekent: goed licht, een bed waar je makkelijk uitkomt en geen rondslingerende spullen. Acht zaken om op te letten.

1. Kies het juiste bed

Misschien wel het belangrijkste element in de slaapkamer: het bed. Wanneer je ouder wordt, is het steeds lastiger om in- en uit bed te stappen. Daarom is de juiste hoogte van het bed essentieel. Maar wat is dan de perfecte hoogte? Kortere mensen hebben logischerwijs een lager bed nodig dan langere mensen. Daarom is wanneer je ouder wordt, een hoog laag bed een goed idee. Zo'n bed is aan beide kanten apart in hoogte verstelbaar, waardoor het gemakkelijker wordt om in- en uit bed te stappen. Bovendien is zo'n bed ideaal wanneer je - later - verzorging nodig hebt. Om de uitstraling hoef je het in ieder geval niet te laten, want de moderne 'seniorenbedden' zien er absoluut niet uit als 'bed voor ouderen'. Ze zijn modern en in veel stijlen verkrijgbaar.

Nog een voordeel van zo'n bed: omdat hij de hoogte in kan is het bed opmaken en verschonen veel makkelijker, je hoeft immers niet te bukken. En vaak zijn ze verrijdbaar en deelbaar, waardoor onder je bed stofzuigen ook veel makkelijker gaat.

2. Laat je adviseren over een goed matras

Het vinden van het juiste matras kan lastig zijn, want ieder lichaam is verschillend. Je slaaphouding speelt een belangrijke rol, maar ook je lichaamsgewicht en je eigen voorkeuren. Bovendien krijgen mensen op oudere leeftijd vaak last van hun gewrichten, iets waar bij de keus van een matras rekening mee moet worden gehouden. Zeker wanneer je reumatische klachten, Parkinson of fibromyalgie hebt, is het enorm belangrijk dat een matras goed wordt afgestemd op je lichaam. De juiste ondersteuning, ventilatie en vochtregulatie zijn dan extra belangrijk. Laat je daarom goed adviseren door een specialist. Hetzelfde geldt voor je hoofdkussen: standaard hoofdkussens geven senioren maar zelden de juiste ondersteuning.

3. Zorg voor goed licht

In het donker gebeuren de meeste ongelukken. En te weinig licht verhoogt het risico op struikelen. Zorg voor strategisch geplaatste lichtpunten en let op dat de snoeren niet over de grond liggen. Een goede lamp op het nachtkastje, binnen handbereik zodat je niet hoeft te strekken, is een aanrader. En wanneer je regelmatig 's nachts je bed uit moet om te plassen, is in- en uitstapverlichting aan te raden. Die automatische ledverlichting springt aan door middel van een bewegingssensor aan de onderzijde van je bed. Zo heb jij voldoende licht, zonder dat een eventuele partner er wakker van wordt.

4. Een fijne stoel in de slaapkamer

Ouderen staan soms iets minder stevig op de benen of hebben moeite met hun balans. Het aantrekken van sokken en schoenen of je broek kan dan best lastig zijn. Ook omdat je vaak iets minder flexibel bent en voorover bukken niet altijd even makkelijk is. Een stevige stoel in de slaapkamer verkleint de kans op ongelukken aanmerkelijk. Makkelijk om op te leunen of te zitten tijdens het aankleden.

5. Anti-slipmatten onder je vloerkleed

Veel mensen vinden het fijn een vloerkleed naast het bed te hebben liggen. Lekker en warm aan de voeten, dat zeker. Maar een losliggend vloerkleed verhoogt ook het risico op uitglijden of struikelen. Een anti-slipmat onder zo'n vloerkleed zorgt dat het op zijn plaats blijft liggen en voorkomt dat de rand opkrult. Zorg bij een gladde vloer voor pantoffels met anti-slipzool.

6. Rommelvrije vloer

Een anti-slipmat voorkomt struikelen over het vloerkleed, maar neemt niet al het struikelgevaar weg. Werk daarom losliggende snoeren weg en zorg dat er geen wasmanden, tassen en andere losse zaken op de vloer staan. Houd rommel in de slaapkamer tot een minimum beperkt en raap losse spullen zo snel mogelijk op zodat er genoeg ruimte is om vrij rond te lopen, zeker rond het bed.

7. Kastruimte

Voor een opgeruimde kamer, is voldoende kastruimte ook belangrijk. Organiseer kasten en laden zodat vaak gebruikte items binnen handbereik zijn – vermijd dat spullen en kleding te hoog of te laag liggen. Ook fijn: lampjes aan de binnenkant van de kledingkast.

8. Ken je kleurgebruik

Als je ouder wordt, ga je minder contrast zien omdat het netvlies minder gevoelig wordt. Dat kan het inschatten van afstanden bemoeilijken. Een duidelijk kleurcontrast kan dan helpen. Kies daarom liever niet voor zachte pasteltinten in de slaapkamer, maar maak met verschillende kleuren onderscheid tussen bijvoorbeeld muren, trappen, deurposten en vloeren.

Tip: pas de slaapkamer aan aan de omstandigheden. Krijg je op gegeven moment moeite om overeind te komen? Dan kan een bedpapegaai uitkomst bieden. Dit is een triangelvormige handgreep die boven je hoofd hangt en waaraan je jezelf kunt optrekken. Ook een uitstaphulp of draaibuddy kan helpen om gemakkelijker uit bed te komen. Dit is een extra steunbeugel die op de ideale hoogte aan de zijkant van het bed bevestigd wordt. Deze is ook op een hoog laag bed te gebruiken voor extra ondersteuning. Wordt het lastiger om in bed te draaien of een andere houding aan te nemen? Dan kan een glijlaken helpen. Deze heeft een aantal gladde stroken, waardoor het eenvoudiger wordt om op te draaien. Een glijlaken kan gewoon als basislaken worden gebruikt.

 

Auteur 
Bron 
  • CBS
  • Zorg voor Beter
  • Laatjenietvallen.nl