8 feiten en fabels over de vagina

Wijst veel afscheiding op een vaginale infectie?

vrouw in ondergoed
Getty Images

Hoewel zeker de helft van de bevolking er eentje heeft, valt er nog genoeg over de vagina te leren. Bestaat er een standaardmodel, kun je er een tampon in kwijtraken en hoe houd je haar gezond? Acht feiten en fabels over het vrouwelijk geslachtsorgaan toegelicht.

1. De vagina bestaat uit meerdere onderdelen

Dat is niet waar. De vagina is alleen het inwendige deel van het geslachtsorgaan. Het is een buisvormige, elastische structuur tussen de baarmoeder(hals) en de buitenkant van het lichaam. Het uitwendige deel, dus de schaamlippen, clitoris en uitgang van de urinebuis, heet vulva. Als we het over de vagina hebben, bedoelen we wel vaak zowel het inwendige als de zichtbare onderdelen van de vrouwelijke geslachtsdelen. Hier vind je meer over de anatomie van de vagina.

2. Vagina’s poetsen zichzelf

Een feit. De vagina heeft een groot zelfreinigend vermogen. Het milieu in de vagina heeft een zuurgraad waarbij de meeste ziektekiemen niet kunnen overleven. Wassen met zeep of speciale middelen is dan ook niet nodig. Zeep en flink boenen verstoort de zuurgraad juist, waardoor je meer risico loopt op infecties.

3. Alle vrouwen hebben er één

De meeste wel, maar dat geldt niet voor alle vrouwen. Elk jaar komen er in Nederland vier meisjes ter wereld zonder vagina en baarmoeder, omdat ze lijden aan het MRK-syndroom. Ze hebben wel uitwendige geslachtsdelen en eierstokken. Soms zit er een kuiltje op de plek waar een vagina zou moeten zijn. Deze aangeboren afwijking komt vaak pas in de puberteit aan het licht, omdat dan opvalt dat de menstruatie uitblijft. Sommige vrouwen met het MRK-syndroom kiezen ervoor om operatief of met behulp van staafjes een vagina te creëren.  

Overigens zijn het niet alleen vrouwen die een vagina hebben. Intersekse personen zijn geboren met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Iemand heeft bijvoorbeeld een niet volgroeide penis en een vagina-ingang of baarmoeder. Of iemand is geboren met een vulva en een grote clitoris die op een penis lijkt.

Ook transgenders kunnen een vagina hebben. Vrouwen die zich man voelen, maar (nog) niet geopereerd zijn of dat niet willen hebben een vagina. Maar er zijn ook mannen die zich vrouw voelen en kiezen voor een operatie om zo het lichaam te krijgen dat bij hen past. Zo'n chirurgisch gemaakte vagina wordt ook wel een 'neo-vagina' genoemd en ziet er ongeveer hetzelfde uit als een 'normale' vagina. Ook voelt en werkt een neo-vagina ongeveer hetzelfde. Een neo-vagina maakt echter niet of nauwelijks vocht aan. Er is dus glijmiddel nodig bij seks.

4. Ze zien er allemaal anders uit

Absoluut een feit, een standaardmodel vagina bestaat niet. Ze zijn allemaal verschillend, net als andere lichaamsdelen. Een vagina is zo’n 6 tot 12 centimeter diep. In opgewonden toestand kunnen er nog een paar centimeters bijkomen. De breedte varieert en kan tijdens een bevalling enorm oprekken. Ook de buitenkant ziet erbij iedereen anders uit. Schaamlippen bestaan in allerlei vormen en maten. Bij veel vrouwen zijn de ‘kleine’ schaamlippen groter dan de ‘grote’, maar bij andere vrouwen zijn ze amper zichtbaar.

5. Veel afscheiding wijst op een infectie

Fabel. De een produceert van nature meer afscheiding dan de ander. Wat een normale hoeveelheid vaginale afscheiding is, is dus lastig te zeggen. Gedurende de cyclus verandert de hoeveelheid bovendien. Zo heb je er tijdens de eisprong en vlak voor de menstruatie vaak wat meer last van.

Verandert de geur, kleur of hoeveelheid ineens heel erg? Of is deze bloederig, terwijl je niet ongesteld bent? Heb je buikpijn, jeuk of een branderig gevoel bij het plassen? Dan kan er wel iets aan de hand zijn en is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

6. Vaginale klachten zijn zeldzaam

Helaas is dat een fabel, maar liefst vier op de vijf vrouwen hebben wel eens last van vaginale klachten. Bijvoorbeeld jeuk, irritatie of afwijkende afscheiding. Daarbij heeft ruim 60 procent van de vrouwen wel eens een vaginale schimmelinfectie gehad, zo bleek uit een onderzoek onder 981 Gezondheidsnet-bezoekers.

7. Trainen verbetert je orgasme

Feit. Bij seks spelen de bekkenbodemspieren een belangrijke rol. Als je opgewonden bent of klaarkomt, trekken ze onbewust ritmisch samen. Weet je waar ze zitten, dan kun je ze tijdens het vrijen expres aanspannen om de opwinding te verhogen. Daarnaast lijkt er een verband te zijn tussen de kracht van het samentrekken en de intensiteit van orgasmes.

Met bekkenbodemoefeningen train je je bekkenbodemspieren. Deze oefeningen noemen we ook wel kegeloefeningen, naar de gynaecoloog Arnold Kegel die ze bedacht heeft.

8. Je kunt een tampon kwijtraken

Niet echt, want hij kan nergens heen. Een tampon past niet door de baarmoedermond en kan dus onmogelijk in je baarmoeder belanden. Een vergeten tampon en het touwtje kunnen wel een eindje doorschuiven. Zeker als je een tampon laat zitten tijdens seks of nog een tweede inbrengt.

Zo’n ‘kwijtgeraakte’ tampon is een broeinest voor bacteriën en moet je dus zo snel mogelijk verwijderen. Persen terwijl je gehurkt zit, kan helpen om hem eruit te krijgen. Of voel voorzichtig met twee schone vingers of je hem kan pakken. Lukt dat niet, ga dan naar de huisarts. Je bent echt niet de eerste die met dit gênante probleem aanklopt.

Bron 
  • Huidinfo
  • WebMD
  • Freya - vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen
  • Zaans Medisch Centrum